Quantcast
Channel: Treball Archives - directa.cat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Dos mesos de vaga i un precedent per a altres educadores socials en centres de menors

$
0
0

66 dies de vaga i totes les victòries imaginables en iniciar-la. Una vintena d’educadores socials del centre d’acollida de menors tutelades Estels, al Masnou (Maresme), han aconseguit que l’entitat gestora del servei, l’associació Asteroide B-612, hagi contractat més personal i garanteixi així les ràtios de treballadores per quantitat d’infants i la cobertura de baixes. També, entre les principals demandes, hi havia disposar d’un calendari amb la distribució de la jornada de treball anual. “Es tracta d’un dret que, malgrat l’estableix el conveni laboral, és molt excepcional que les treballadores d’un centre de menors tinguin”, assegura la portaveu de les educadores del centre d’acollida Estels, Alba Berruezo.

Eliminar la borsa d’hores a què les seves jornades quedaven condicionades, de fins a 150 i 200 hores per a algunes treballadores del centre d’atenció a menors, ha estat la lluita central en la convocatòria de vaga indefinida. La van secundar gairebé totes les educadores d’aquest servei d’acollida, en què viuen una trentena de nadons, nens, nenes i joves de fins a 14 anys.

L’entitat gestora del recurs ha accedit a deixar només 26 hores fora del calendari anual de cada treballadora i a avisar amb un mínim de cinc dies si hi ha canvis en les jornades planificades. “La distribució irregular de la jornada comportava estar pendent 24 hores, per si et truquen i et canvien la jornada”, explica sobre la importància de la millora per a “l’estabilitat i la conciliació”, destaca Berruezo.

“La distribució irregular de la jornada comportava estar pendent 24 hores, per si et truquen i et canvien la jornada”, explica Alba Berruezo, portaveu de les educadores socials

A més, les treballadores també valoren molt positivament la incorporació de la figura professional de vetlladora, un reforç que reclamaven per atendre infants amb trastorns de l’espectre autista i facilitar l’atenció necessària al conjunt de les menors del centre, que hi arriben després de ser retirades dels seus nuclis familiars. Les educadores mobilitzades, sindicades a la CNT, també aprecien una millora en l’accés de les menors a una psicòloga. “Malgrat que encara s’hauria de millorar aquest aspecte de l’atenció, estem satisfetes perquè hem vist una resposta positiva per part de l’entitat, amb l’establiment d’un nou procediment d’accés a la psicòloga”, valora la portaveu de les treballadores.

Des de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) asseguren que no identifiquen mancances quant a l’atenció psicològica dels infants tutelats. Confirmen que hi ha una psicòloga part de l’equip tècnic del centre d’acollida i recorden que, a més, poden accedir al servei de teràpia de família, gestionat des dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), i als recursos de suport psicològic de la xarxa pública.


Millorar les condicions pels infants

Si bé la vaga ha finalitzat per la consolidació de millores laborals fonamentalment vinculades a la conciliació i la prevenció del burn out de les professionals, les educadores socials han reclamat i apreciat millores en les condicions de vida dels infants i joves. Destaquen que durant les setmanes de la protesta, es van anar assolint la millora dels sistemes de ventilació, la disponibilitat d’un vehicle més per facilitar la mobilitat amb els nens i nenes i la millora de l’alimentació que exigien.

Des del Departament de Drets Socials, afirmaren que el mes d’abril, en començar la vaga de les educadores, “no constaven” les deficiències del servei denunciades per les treballadores. Després de les inspeccions, motivades per la mobilització laboral i la reunió de les representants de les treballadores amb la direccció de la DGAIA, des del Departament afirmen que “s’està fent un seguiment molt exhaustiu de l’organització i funcionament del Centre d’Acolliment Estels”.

Després de les inspeccions, motivades per la mobilització laboral i la reunió de les representants de les treballadores amb la direccció de la DGAIA, des del Departament afirmen que “s’està fent un seguiment molt exhaustiu del Centre d’Acolliment Estels”

La inspecció de la DGAIA va detectar mancances, “especialment pel que fa a infraestructures, equipament i accessibilitat”, que s’han anat treballant amb l’entitat per resoldre-les, asseguren des del Departament responsable de la custòdia de les menors tutelades a Catalunya.

Per a les treballadores d’Estels, és valuós haver creat un canal de comunicació “més directe i fluid” amb la DGAIA durant el procés i que el Departament hagi “posat l’ull” en la gestió del centre, com en la majoria dels recursos d’acollida de menors, externalitzada. “Els motius que a nosaltres ens van dur a fer la vaga s’estenen, en general, als centres d’atenció a la infància que altres associacions i fundacions gestionen”, assegura Berruezo.


“Llavor” per les professionals

Durant les setmanes en vaga, han estat en contacte amb educadores d’altres centres i, destaca Berruezo, és probable que s’iniciïn altres mobilitzacions. Parla de la vaga que han protagonitzat al centre Estels com una “llavor per a la comunitat d’educadores socials”: “Hem possibilitat veure que és possible, a través de sindicalitzar-te i promoure una lluita al centre de treball, aconseguir millores per les professionals alhora que pels infants”, defensa.

El sindicat CNT, amb la caixa de resistència, ha aixoplugat econòmicament les treballadores durant els més de dos mesos de vaga en un sector amb sous baixos.

A més de la precarietat salarial, a les educadores socials habitualment se’ls afegeix una dificultat més a l’hora de decidir emprendre una vaga, el “tracte familiar i el xantatge emocional”, diu Berruezo

A més de la precarietat salarial, a les educadores socials habitualment se’ls afegeix una dificultat més a l’hora de decidir emprendre una vaga, el “tracte familiar i el xantatge emocional”, defineix Berruezo, fruit del fet d’exercir un treball molt vinculat a les cures, amb menors en situacions diverses de vulnerabilitat i que necessiten trobar en les professionals dels centres d’acollida les referents adultes a qui poder vincular-se.

“Amb aquesta vaga hem aconseguit demostrar que es pot mantenir un correcte clima de treball en un centre d’acollida, i en general en un recurs d’atenció a la infància, i no desatendre els infants alhora que lluites pels teus drets laborals”, manté la portaveu de les educadores d’Estels. “Hem marcat un precedent que pot ser molt conflictiu per la gestió dels centres de treball”, afegeix. Considera que resulta “molt fàcil a les entitats gestores” organitzar l’atenció a la infància comptant amb borses d’hores per a les treballadores, amb què “se suposa que les educadores estaran disposades a treballar quan vulguin, perquè, a més de necessitar-ho, tenen la vocació, amb què sempre juguen”, exposa Berruezo.

The post Dos mesos de vaga i un precedent per a altres educadores socials en centres de menors appeared first on directa.cat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Trending Articles